IX. Grillázs és Mézeskalács Majális
2018. május 6., Lajosmizse

"Reneszánsz témájú volt a grillázs majális Lajosmizsén" - számol be az idei versenyről a baon.hu.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Grillázs és Mézeskalács Majálist Lajosmizsén május 6-án, vasárnap. Az idei rendezvény különlegességét adta, hogy a Mátyás király-emlékév alkalmából reneszánsz stílusú pályamunkákkal nevezhettek a grillázs és mézeskalács verseny résztvevői.
Mátyás király szobrának koszorúzásával kezdődött a Grillázs és Mézeskalács Majális Lajosmizsén vasárnap. Az ünnepi megemlékezés apropóját adta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság az idei évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította Hunyadi Mátyás uralkodóvá választásának 560., születésének 575. évfordulója alkalmából.

A szoborkoszorúzáson részt vett többek között Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatónője, valamint a Magyar Grillázs Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének képviselői.

A rendezvény Miklós Dominik, helyi általános iskolás diák szavalatával kezdődött, aki az anyák napja tiszteletére Arany János: Mátyás anyja című balladáját adta elő. Ezt követően Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta többek között, milyen kapcsolat fűzi egykori uralkodónkat a grillázshoz.

– A grillázs úgy kötődik Mátyás királyhoz, hogy az esküvői asztalán a hetedik fogásként grillázs torta volt feltálalva – mondta a polgármester.

A 9. alkalommal megrendezett Grillázs és Mézeskalács Majálisnak Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára adott otthont. Az idei rendezvény különlegességét adta, hogy ez alkalommal először tematikus pályamunkákat vártak a szervezők, akik az emlékév alkalmából Mátyás királyhoz kötődő témát választottak. A versenyre közel hetven pályamű érkezett az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is: érkeztek versenyzők többek között Szolnokról, Budapestről, Szlovákiából, Erdélyből.

– 68 pályaművel neveztek összesen. Reneszánsz témát, karcsú, intarziával díszített versenymunkákat kértünk idén. Sokan Mátyás királyt, a címerét, lovát formálták meg. Nagyon kifinomult munkákkal érkeztek – mondta Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, a rendezvény főszervezője.

A művészi ínyencség-remekeket szakértő zsűri bírálta, melynek tagja volt Erdős Hanna, Cukrász Olimpiai és Világbajnoki mestercukrász, Vargáné Orbán Anikó, az ország Mézeskalács Királynője, Kovács János, Cukrász Olimpiai aranyérmes mestercukrász, a 2011-es Év cukrásza, Kiss Zoltán, Venesz-díjas mestercukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének alelnöke, valamint Benke Laci bácsi, a frankfurti Szakácsolimpia négyszeres aranyérmese, a zsűri elnöke.

Tortámat a zsűri bronzéremmel jutalmazta.

 

Vissza a kiállításokhoz