Kiállítások

Tizedik alkalommal került megrendezésre a Grillázs és Mézeskalács Majális a szokott helyszínen, Lajosmizsén. A grillázsomat aranyéremmel értékelte a zsűri.

  Reneszánsz témájú volt a grillázs majális Lajosmizsén”- számol be az idei versenyről a baon.hu. Kilencedik alkalommal rendezték meg a Grillázs és Mézeskalács Majálist Lajosmizsén május 6-án, vasárnap. Az idei rendezvény különlegességét adta, hogy a Mátyás király-emlékév alkalmából reneszánsz stílusú pályamunkákkal nevezhettek a grillázs és mézeskalács verseny résztvevői.Mátyás király szobrának koszorúzásával kezdődött a Grillázs és Mézeskalács Majális Lajosmizsén vasárnap. Az ünnepi megemlékezés apropóját adta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság az idei évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította Hunyadi Mátyás uralkodóvá választásának 560., születésének 575. évfordulója alkalmából. A szoborkoszorúzáson részt vett többek között Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatónője, valamint a Magyar Grillázs Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének képviselői. A rendezvény Miklós Dominik, helyi általános iskolás diák szavalatával kezdődött, aki az anyák napja tiszteletére Arany János: Mátyás anyja című balladáját adta elő. Ezt követően Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta többek között, milyen kapcsolat fűzi egykori uralkodónkat a grillázshoz. – A grillázs úgy kötődik Mátyás királyhoz, hogy az esküvői asztalán a hetedik fogásként grillázs torta volt feltálalva – mondta a polgármester. A 9. alkalommal megrendezett Grillázs és Mézeskalács Majálisnak Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára adott otthont. Az idei rendezvény különlegességét adta, hogy ez alkalommal először tematikus pályamunkákat vártak a szervezők, akik az emlékév alkalmából Mátyás királyhoz kötődő témát választottak. A versenyre közel hetven pályamű érkezett az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is: érkeztek versenyzők többek között Szolnokról, Budapestről, Szlovákiából, Erdélyből. – 68 pályaművel neveztek összesen. Reneszánsz témát, karcsú, intarziával díszített versenymunkákat kértünk idén. Sokan Mátyás királyt, a címerét, lovát formálták meg. Nagyon kifinomult munkákkal érkeztek – mondta Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, a rendezvény főszervezője. A művészi ínyencség-remekeket szakértő zsűri bírálta, melynek tagja volt Erdős Hanna, Cukrász Olimpiai és Világbajnoki mestercukrász, Vargáné Orbán Anikó, az ország Mézeskalács Királynője, Kovács János, Cukrász Olimpiai aranyérmes mestercukrász, a 2011-es Év cukrásza, Kiss Zoltán, Venesz-díjas mestercukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének alelnöke, valamint Benke Laci bácsi, a frankfurti Szakácsolimpia négyszeres aranyérmese, a zsűri elnöke.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a grillázsmajális Lajosmizsén. A rendezvénynek idén is az impozáns Művelődési Ház és Könyvtár Díszterme adott otthont. „Szívek” című grillázsom sok dícséretet kapva aranyérmes lett.

Hetedik alkalommal került megrendezésre a grillázsmajális, mondhatni hagyományosan Rimóczi László (Magyar Grillázs Szövetség elnöke) főszervező szülőfalujában, Lajosmizsén. A rendezvénynek idén is az impozáns Művelődési Ház és Könyvtár Díszterme adott otthont.

Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a grillázsmajális, harmadik alkalommal Rimóczi László (Magyar Grillázs Szövetség elnöke) főszervező szülőfalujában, Lajosmizsén. A rendezvénynek idén is az impozáns Művelődési Ház és Könyvtár Díszterme adott otthont.

„A városi gyereknap keretében ülték a grillázsmajálist – a szó szoros értelmében – a helyi művelődési házban. Az égetett cukros látványosságok készítői ugyanis álló nap az asztaloknál „őrizték” munkáikat, közben szívesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, kóstolót kínáltak. A tavalyinál kétszer több, 47 versenymunkát lehetett megcsodálni. Sokan érkeztek a jászságból, Szolnok környékéről, a szervezők felhívására népviseletben. Utóbbit a köztelevízió Arcképcsarnoka szorgalmazta, amely szintén a rendezvény vendége volt, így aki akarta, lefotózták az M1 és a Duna Televízió számára.” – írta a baon.hu.

Az idei évben a felkérésnek eleget téve én is magamra öltöttem a hajósi sváb népviseletet és ebben vettem részt a versenyen. A torta mellé kiállítottuk a szintén népviseletben pompázó babát is, akinek nagy sikere volt és nem csak a gyermekek körében. A zsűri kiállított tortámat ezüst éremmel jutalmazta.

Immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a grillázsmajális, második alkalommal Rimóczi László (Magyar Grillázs Szövetség elnöke) főszervező szülőfalujában, Lajosmizsén, ahogy a Basky András polgármester a tavalyihoz hasonlóan idén is bevezette „Isztambul és London között félúton, a Mizsei víz és az eper fővárosában”. A rendezvénynek idén is a gyönyörűen felújított Művelődési Ház és Könyvtár impozáns Díszterme adott otthont.

A 2013-ban megrendezett IV. Grillázsmajális aranyérme után nagy reményekkel vágtam bele a remekmű elkészítésébe, sőt, a 2013 novemberi grillázskirálynői címem még nagyobb odafigyelésre ösztökélt. Nem titkolt szándékom idén is az aranyérem megszerzése volt, ami immáron sorozatban harmadik alkalommal szerezném meg. A kiállított művet igen impozánsra terveztem, sikerült is a megálmodott mintákat és a torta ékkövét adó csipkéket elkészítenem. Az utazás, véleményem szerint a legnehezebb része a versenyeknek e versenyre sem volt zökkenőmentes, sikerült odaérni ugyan törés nélkül a 100 km-re lévő Lajosmizsére, viszont kissé megdőlt egyik oldalára grillázsom, ami azért szomorúsággal töltött el. Természetesen ez a kis szépséghiba a nem szakértő szemnek fel sem tűnt. Odaérvén a kiállításra nagy izgalommal kezdtük meg a bepakolást. Kissebbik fiam segített idén is, így vele rendeztük be a kapott standot.

A rendezvény idén is nagyon színvonalas volt, gyönyörűbbnél gyönyörűbb „csodák” készültek. A mindig nehéz helyzetben lévő zsűri tagjainak elmondása szerint „minden évben rengeteget fejlődik, egyre színvonalasabbá válik a Grillázsmajális”. A díjátadón számomra az is kiderült, hogy alkotásom a zsűri aranyéremmel jutalmazta. Minden szervezőnek és résztvevőnek köszönöm, és szívből remélem, hogy sikerül ezen a gyönyörű helyen megrendezni a továbbiakban is e fantasztikus Grillázsmajálist.

Hazatérve a hatodik tápióbicskei kiállításról, felkérték tortám illetve nyert címeim időszakos kiállítására. Továbbá az a megtiszteltetés is érhetett, hogy Advent első vasárnapján én gyújthattam meg az első gyertyát a Kastélyban tartandó ünnepélyen. Ezt követően minden vasárnap egy grillázsgyertyával bővítettem alkotásom, majd aranyvasárnap közösen fogyasztottuk el a jelenlévőkkel.


 

A híres történelmi helyszínen, Tápióbicskén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Kárpátmedencei Grillázstorta készítők versenyét és kiállítását. Ezen versenysorozaton 2010-ben indultam először, de sajnálatos módon sem ekkor, sem az azt követő évben nem sikerült épségben odaérnem a tortámmal. Harmadszor, 2012-ben épségben odaért tortám ezüst érmet kapott.

Idén ismét nagy várakozásokkal indultunk kisebbik fiammal közösen, a legtöbb kiállítót vonzó seregszemlére. A két kudarccal végződő év és egy ezüst után, a kiállított darab igen jól sikerült, sőt a félő szállítás is rendben megtörtént.

Megérkezvén a rendezvényre, rövid regisztráció után megkezdtük a kipakolást. Mint az előző évben is, idén is sajnálattal konstatáltuk, hogy kevesebb kiállító érkezett a helyszínre, habár a mezőny így is elég erősnek volt mondható. A rendezvény fényét emelte a hastáncbemutató, az előadott énekek és egy humorista fellépése is. De természetesen mindenki a zsűri döntését várta, amire fél kettő tájékán sor is került, nagy örömömre munkámat arany éremmel díjazták. De ezek után kicsit megállt a világ velem, amikor a minden alkalommal megválaszott „grillázskirálynő” cím idei tulajdonosának nevét kimondták, Szabadi Jánosné, pár másodpercig csak megmerevedve álltam, nem hittem el, hogy tényleg engem szólitottak. Ezután természetesen örömmel vettem át e megtisztelő címet, és a vele járó koronát.

A saját alkotásom az album első pár képén szerepel a nyereményekkel együtt, míg utánuk a legszebb alkotásokat láthatják.


 

Immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a grillázsmajális, de először Rimóczi László (Magyar Grillázs Szövetség elnöke) főszervező szülőfalujában, Lajosmizsén, ahogy a Basky András polgármester bevezette „Isztambul és London között félúton, a Mizsei víz és az eper fővárosában”. A rendezvénynek a gyönyörűen felújított Művelődési Ház és Könyvtár impozáns Díszterme adott otthont.

A 2012-ben Budapesten megrendezett III. Grillázsmajális aranyérme után nagy reményekkel vágtam bele a remekmű elkészítésébe. Nagyon sokat gondolkodtam milyen alkotást is készítsek e napra, míg végül a szokásomtól eltérően nagyobb szeműre darált dióaprólékkal világosabb, „hagyományosabb” emeletes-csipkés alkotás mellett döntöttem. Annak is nagyon örültem, hogy végre nem hatalmas távolságra kell utaztassam tortámat, hiszen a Hajós-Lajosmizse táv 100 km sincs. A munka tökéletesen ment, nem hozott nehéz helyzetbe az előbb említett távolság, sem az időjárás, így tele izgalommal kisebbik fiammal indultam útnak, és hagytam ott az otthonom legnagyobb rendezvényét, a hajósi Orbán-napi Borünnepet a Grillázsmajális kedvéért.

A rendezvény nagyon színvonalas volt, gyönyörűbbnél gyönyörűbb „csodák” készültek. A mindig nehéz helyzetben lévő zsűri tagjainak elmondása szerint „minden évben rengeteget fejlődik, egyre színvonalasabbá válik a Grillázsmajális”. A díjátadón számomra az is kiderült, hogy alkotásom a zsűri aranyéremmel jutalmazta. Minden szervezőnek és résztvevőnek köszönöm, és szívből remélem, hogy sikerül ezen a gyönyörű helyen megrendezni a továbbiakban is e fantasztikus Grillázsmajálist.

 

Immáron harmadik alkalommal vettem részt az Online cukrászversenyen, igaz nevezésem idén csak a D2 artisztika kategóriában adtam le, két grillázs munkámmal főként az idő hiánya miatt. Az egyik egy ötvenedik születésnapra készített torta, míg a másik egy emeletes csipkés alkotás volt, csúcsán dupla szívvel.

Az zsűri (Földi Lenke, Némó) által kapott elismerések:
Mindkét alkotásom bronzérmet nyert.

A híres történelmi helyszínen, Tápióbicskén immár ötödik alkalommal rendezték meg a Kárpátmedencei Grillázstorta készítők versenyét és kiállítását. Ezen versenysorozaton 2010-ben indultam először, de sajnálatos módon sem ekkor, sem a tavalyi évben nem sikerült épségben odaérnem a tortámmal.

Idén ismét nagy várakozásokkal indultunk a bajai Inotainével öszzebeszélve közösen, a legtöbb kiállítót vonzó seregszemlére. A két kudarccal végződő év után, a kiállított darabot úgy terveztem, hogy a rossz közúton is egyben maradjon, és a már jól bevált szállítódobozom párnákkal alátámasztva meghozta az idei év kitűzött célját: „Épségben érjek oda!”.

Megérkezvén a rendezvényre, rövid regisztráció után megkezdtük a kipakolást. Az előző évekhez képest sajnálattal vettük tudomásul, hogy kevesebb kiállító érkezett, de ennek ellenére is egy színvonalas, majd hatvan versenymunkát felvonultató versenyt tudhatunk magunk mögött. Az ilyen típusú versenyeken a legjobb viszont látni az ismerősöket, akik az ország minden szegletéből érkeznek, új tapasztalatokat szerezni, tanulni egymástól, megbeszélni kinek mi történt az életében az elmúlt egy évben. Mint minden rendezvényen, idén is jelen volt egy, a médiából ismert személy. Sági Szilárd, aki a „Hal a tortán” főzős műsorból lehet ismerős, pozitívan hatott mindannyiunkra. Intelligens, kedves, beszélgetéseiben érdeklődő, és nem a magas lóról ránknéző személyisége hamar felszínre került és elvarázsolt mindenkit. Az eddig megjelent hírességek közül ő a No.1. A saját alkotásom címe Szívdobbanás.

Harmadszor került megrendezésre Óbudán a szakmában és a nagyközönség előtt is elhíresült Grillázs Majális. A versennyel egybekötött rendezvénynek idén is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. A tavalyi versenyhez hasonlóan, idén is remek díszmunkák készültek. A neves zsűri igen nehezen tudta meghúzni a díjazás határvonalait a három különböző kategóriában (tanuló, hagyományos, modern). Én a hagyományos kategóriában indultam az egy évvel ezelőtti ezüstöt nyert csipkés kosaram kicsit továbbfejlesztett változatával, amivel idén nem várt eredményt, aranyérmet nyertem el.

 

A 2011-es évben indultam az először megrendezett online webcukrász versenyen, ahol többek között grillázs tortámmal aranyérmet nyertem, e mellett többi munkámért is elismeréseket vehettem át Zila Úrtól. A tavalyi sikerektől felbuzdulva négy kategóriában töltöttem fel versenymunkáimat: a tavaly is meghírdetett torta és a grillázs verseny mellett, idén a cukorvirág kompozícióra és a tányérdesszert versenyre is neveztem.

Az zsűri (Földi Lenke, Némó) által kapott elismerések:
A cukorvirág kompozícióm ezüst érmet, a tortám és a grillázsom feltöltött képe bronz érmet nyert. A tányérdesszert versenyen egy győztest hírdettek ki, a többiek nem lettek rangsorolva.

A feltöltött képek megtekinthetők az oldalon is.

 

A híres történelmi helyszínen, Tápióbicskén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Kárpátmedencei Grillázstorta készítők versenyét és kiállítását. Ezen versenysorozaton 2010-ben indultam először, de sajnálatos módon nem sikerült első saját utamon autómmal eljuttati grillázsomat épségben a versenyhelyszínre.

Idén nagy várakozásokkal indultunk Zsoltival, kisebbik fiammal az egyik legnagyobb létszámból álló versenyre (idén 54 induló volt), de a sors fintora, hogy a második alkalommal is megrogyott tortám. Nem tudni miért, de ez a Hajós-Kecskemét-Cegléd-Tápióbicske útvonal egyszerűen nem bír el, csak egy egyszerű, masszív grillázst. Nagyon szomorú voltam, mikor kiszálltunk az autóból, hisz hihetetlen módon csak ezen az útvonalon törik grillázsom. Be se akartam menni a versenyre, úgy voltam vele, hogy érkezésünk után lejelentkezem és elindulunk haza. De megjelent nagyobbik fiam, Zoli, és rábeszélt hogy a maradék tortát állítsuk ki, majd úgy forgatjuk, hogy kevésbé látszódjon, a törött részeket meg felkínáljuk kóstolónak. A hajnali indulás előtt lefényképeztem tortám, ezt kinyomtattuk és így került az asztalra versenymunkám.

A 2011-es évben rátaláltam http://webcukrasz.lapunk.hu/weboldalra, ami Minitorta versenyt hirdetett az alábbi kiegészítésekkel:

„A torta kreatív, egyedi és exkluzív legyen. A Mini torták mérete maximum 10 cm nagyságú (átmérőjű) legyen, tehát elférjen egy tenyérben! A torta bármilyen magas lehet, de ügyeljünk az arányokra!”

A 60 benevezett remekmű a neves zsűri szeme elé került: Venczelné Vígh Maya, Lusztigh Mária, Földi Lenke, Farkas Vilmos, Göldner Tiborné. A zsűri 5 fokozatú értékelésben értékelte a beküldött és elfogadott nevezéseket: arany-ezüst-bronz-diploma-oklevél. Szokásukhoz híven, minden beküldött munka kapott a fent említett 5 díj valamelyikéből.

Az általam beküldött mini torta egy epres-joghurtos töltelékkel rendelkező piskótatorta, melynek külseje boroshordó formájú volt. A Hajós városra emlékeztető motívumon egy lopótők és szőlő a levelével, szőlőkaccsal látható az alábbi képeken:

 

2011-ben is rendeztek lakhelyemen, Hajóson Esküvő kiállítást. A rendezvényre a gyönyörűen felújított egykori Érseki Vadászkastély adott otthont. Egy szép lakodalmi cukortortával és kóstolóval készültem a vendégek számára.

Másodszor került megrendezésre 2011. május 15-én, Budapesten a szakmában és a nagyközönség előtt is elhíresült Grillázs Majális. A versennyel egybekötött rendezvénynek idén is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. A rossz idő ellenére sok látogatója volt a versenynek, jöttek nagymamák unokával, fiatal párok és a szakma egy-egy prominens tagját is látni véltem a kirakott díszmunkák előtt. A kiállításon először, egy csipkével díszített kosarat készítettem.

Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnőke:

– Idén a tavalyi jelentkező létszám megduplázódott és összességében elmondható, hogy egyre szebb és igényesebb díszmunkákat hoznak a versenyzők. Ez a verseny egy kicsit más, mint a többi szakmai megmérettetés. A grillázst egy időben mintha elfelejtették volna a cukrászok, idős nénik készítették többnyire nagy, vidéki lagzik alkalmából. Még azt is meg kell jegyezzem, hogy az ország ebben (is) megosztott. a Dunántúlon nagy hagyománya van, míg Debrecen és környékén alig készítik. No tehát, a hagyományos technikát, a motívumokat vidéken megőrizték és egy-egy ügyesebb asszonyka megtanulta a készítését, majd saját építményeket tervezett. A cukrász szakma pedig egy új, hajlíthatóbb, jobban kezelhető terméket kezdett használni, az izomaltot. Itt most találkozik a hagyomány és az innováció, ha modernül akarunk beszélni. Nekem, mint a grillázskészítők vezetőjének nem ez jut eszembe, ha végigtekintek a bemutatott termékeken, hanem a főhajtás, a tisztelet. Remélem, hogy a régi értékek átmentése ilyen találkozók segítségével megtörténik és örülök, ha a rendezvényünk ehhez hozzásegíti azokat, akik ezt a szép, alkotó kézműves munkát végzik.

A 2011-es évben rátaláltam az Interneten egy versenyre, melynek lényge az, hogy amatőr cukrászok előre kitalált szabályok szerint feltölthetnek saját, eddig még mások által nem látott, tortákat, több kategóriában is. A főszervezővel, Németh Zoltán (Némó) karamellmesterrel levelezve elindultam a többfordulós versenyen két kategóriában is. A D2-es kategóriában (artisztika) egy grillázstortát készítettem, míg a torta kategóriában egy szélforgós patchwork párnát.

A verseny első körében, mivel online versenyről van szó, a látogatók szavaztak. Ennek eredményeként a grillázsom toronymagasan megnyerte a versenyt, a párna tortám a második helyezést érte el. Ez az első rész nem hivatalos végeredmény volt, hiszen ezután egy igen neves zsűri pontozta a műveket, és a végeredményt is ők állapították meg. Az öt fokozatú értékelésen (arany-ezüst-bronz-diploma-oklevél) minden, a szabályoknak eleget tévő beküldött mű rangsorolva lett. A grillázstortám aranyérmet, míg a párnám diplomát kapott. E mellett különdíjban is részesültem, és egy Zila tortaformát is kaptam.

A díjátadó a lélegzetelállítóan szép budapesti Zila kávéházban volt, a díjakat maga Zila Úr adta át.

KÜLÖNDÍJ

A híres történelmi helyszínen, Tápióbicskén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Kárpátmedencei Grillázstorta készítők versenyét és kiállítását. Számomra is történelmi volt e nap, hiszen ez volt az első olyan verseny, amelyre saját autómmal szállítottam tortámat. Sajnálatos módon nem bírta ki épen és egészségesen az utazást, így kis hiányossággal, de kiállítható formában került a kiállítóasztalra.

 

 

 

 

 

 

 

EMLÉKLAP

Az államalapítás ünnepén, a kalocsai Szent István-napi sokadalom 3. napjának keretében grillázskiállítás került megszervezésre. A kiállított 10 alkotást a Kalocsa környéki grillázskészítők állították ki. Köztük én is elkészítettem az ünnephez méltón szent koronámat, ami egy bársonypárnán feküdt.

A BAON.hu-ról idézve: „A Szent István-napi sokadalom harmadik napján Kalocsán grillázstorta kiállítással csalogatták az érdeklődőket a városi színház előcsarnokába. A tíz, tiszavirág életű torta tegnap versenybe szállt a grillázsok legszebbike címért. Ma, a rangadó zárása után, mint minden rendes égetett cukor torta, a kiállított darabok is kalapács alá kerülnek és az államalapítást ünneplő tömeg szájában végzik majd. (2010-08-20)”

Erdős Hanna (Olimpiai bajnok mestercukrászunk) álma valóra vált, megrendezésre került szülővárosában az I. Tiszaföldvári Artisztika Kupa és Grillázs verseny, mely meghívóját nagy örömmel fogadtam el. Nincs is jobb helyszín az amatőr grillázskészítők eszmecseréjéhez, mint egy országos verseny.

Két grillázs tortával is neveztem az eseményre, korán indultunk, hogy a tájékoztatóban megírt gyülekezési időpontra odaérjünk…

A két torta közül az egyik Hajós városunk nevezetességei közül a Haynald Gyermekotthon épületét ábrázolja, mely egy Mária Teréziának épített vadászkastély. A másik tortám egy új generációs kosár, mely a megszokott fülecskék mellett rózsákkal van meghintve és sokkal nagyobb, tömörebb…

A grillázssoron szebbnél szebb kreációkat lehetett megcsodálni. Talán a legszebb egy szezámmaggal szórt torta volt, mely egy kerti kiülőben üldögélő menyasszonyt ábrázolt. Nagyon pontosan és aprólékos részletességgel volt kidolgozva…

A grillázssoron kívül két sorban lélegzetelállító munkák születtek a cukrász artisztika műfajában. Ne tévesszen meg senkit a látszat, az alant látható képeken szereplő alkotások mindegyike ehető, hisz csokoládéból és cukorból készültek… igen-igen, még az antik óra mutatója is!

A művelődési központban tartandó kiállítás mellett sok érdekes program várta az ellátogatókat. Feketéné Emike az előtérben tartott villámbemutatókat a grillázskészítés alaplépéseiről, illetve elhelyezkedett egy húzott cukorkészítő is, akinek irigykedve figyeltük kézügyességét. A központ előtt zöldségfaragó verseny indult, és lovas kocsival tehettünk egy kört a közeli városrészben…

Türelmetlenül várva és végül eljutva a zsűri által megállapított díjak kiosztásához, kellemes meglepetés ért minket, hisz minden versenyző, minden munkája kapott oklevelet és egy érmet is. A kosarunk ezüst, míg a vadászkastély bronzérmet kapott, így elégedetten pakoltunk össze és élményekkel teli indultunk haza…

ELISMERÉS

A BNV területén megrendezett összetett kiállítás az utazás jegyében zajlott. Jelen voltak a nagy utazási irodák, utazással kapcsolatos információk mellett, eszközöket, sőt még lakóbuszokat is megtekinthettünk, vásárolhattunk. Ezen belül bemutatkozott Magyarország minden megyéje, így a mi Bács-Kiskun megyénk is, a nevezetességekre terelve a hangsúlyt. Így kaptam meghívást és vettem részt egyedüliként, mint grillázstortakészítő a megyénket, illetve az ország grillázskészítőit képviselve. A látogatóknak nagyon tetszettek a torták, csupa-csupa pozitív élménnyel gazdagodtunk e kiállítás során.

„Milota Község Önkormányzata 2007. augusztus 25-én immár 6. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Diófesztivált. A település Polgármesteri Hivatala a falu lakosságával közösen több éven keresztül tudatosan készült arra, hogy megfelelő környezetet alakítson ki a rendezvény számára. A település központjában megtalálható Sportcentrum és Szabadidős Park kiváló helyet és esztétikus természetes környezetet biztosított a fesztivál megtartásához, a vendégek fogadásához.” – http://www.milota.hu/eztortent.html –

A Hajós és Milota távolság talán fényévekben mérhető, ha egyáltalán mérhető, de az első meghívást elfogadva a kis kosarammal neki indultunk a nagy útnak és nem bántuk meg. Kis területen, de annál nagyobb értéket hordozó diófesztiválon vettünk részt. Lélegzetállva figyeltük a szebbnél szebb grillázstortákat…

OKLEVÉL

„Végül előálltam a nagy ötlettel, a grillázskiállításon résztvevő társaimmal együtt megépítjük Magyarország legnagyobb grillázstortáját!” – ezzel a gondolattal született meg Feketéné Emike fejében a több mint 3 m magas grillázskészítmény képe, mely megépítésére 2005 október 2.-án került sor a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) területén, a HOVENTA kiállítás keretében, a Mesterek utcájában.

A hajnali kezdés ellenére, az ország minden tájáról érkező grillázskészítők óriási büszkességgel és olyan természetes csapatszellemmel kezdték a meg a tervek megvalósítását, mintha állandóan együtt dolgoztak volna. A közönség érdeklődve figyelte a kezdetektől a torta kialakulását.

A „Mesterek utcája” előtt elkezdődik a sürgés-forgás, itt tekinthető meg minden grillázskészítő által hozott bemutató.

8

5

8

1